iBooks

De iPad is dankzij zijn formaat uitermate geschikt voor het lezen van allerlei boeken. De mogelijkheden van de Apple iPad gaan echter verder dan het lezen van de boeken op het handige en draagbare apparaat: met de iPad kan je bijvoorbeeld ook nieuwe boeken kopen. De iPad is dus letterlijk een verhaal van twee kanten zoals Apple het aangeeft, maar is de iPad ook in de praktijk handig voor het lezen en aanschaffen van boeken?

iBook applicatie

Voordat je aan de slag kan is het verstandig om iBooks app gratis te downloaden uit de App Store van Apple. Dit is een prima eBook reader waarmee je door enkele simpele handbewegingen de verschillende bladzijden kan opslaan. Met de iBook applicatie kan je behalve normale boeken lezen ook gemakkelijk strips lezen. Danzij de goede kleuren van het scherm en het redelijke geheugen is dit geen probleem.

iBook store

ibookWanneer je een boek wilt kopen is dit erg gemakkelijk. Het is voortaan dus niet meer nodig om even snel naar de boekwinkel te gaan voor het vertrek. Nee, je kan Nederlandse boeken nu gewoon snel en legaal downloaden vanaf het internet. Wanneer je iBook opstart kom je terecht in een soort boekenkast maar door op de store knop te drukken ga je door een geheime doorgang alwaar je duizenden boeken kunt aanschaffen. Hier is het mogelijk om de boeken te soorteren op titel, auteur of genre. Van elk boek kan je snel meer informatie vinden en recensies lezen. Bij veel boeken is het mogelijk om delen te lezen zodat je kan controleren of het je stijl is. Wanneer je het boek vervolgens gekocht hebt wordt het in de digitale boekenkast gestopt waarna je het eenvoudig kan beheren en lezen.

 

Boekenkast

Met de iBookstore kan je de boekenkast opvullen. Ja, je hoort het helemaal goed: op de iPad is een digitale boekenkast waarbij je alle boeken goed kan sorteren. Het is danzij het formaat van de boeken tevens mogelijk om andere boeken met een open ePub-structuur te gebruiken mits hier geen auteursrechten op berusten. Dit kan door ze toe te voegen aan iTunes via de pc en ze te synchroniseren met de iBooks applicatie.

Net een echt boek

Het lezen van boeken op de iPad lijkt net alsof je er echt één leest. Door de vorm van de iPad (die erg veel weg heeft van een boek qua formaat en de manier waarop je hem kan vasthouden) is het net zo vertrouwd als een boek van papier. Dankzij de verlichting van het scherm is het echter prima mogelijk om een boek te lezen in een donkere omgeving. De letters worden immers verlicht en de illustraties kennen veel mooie en diepe kleuren waardoor het geheel makkelijk te lezen is. Wanneer je de letters vanwege het formaat niet goed kan lezen is dat ook geen probleem aangezien dit allemaal met enkele drukken op het scherm kan worden aangepast!

 

Besturing

De besturing is erg simpel. Je kan bladzijden net als in het echt eenvoudig omslaan. Je plaatst je vinger gewoon op de rechter pagina en beweegd hem naar lings: de bladzijde zal daardoor omslaan. Het is echter ook mogelijk om in één keer naar een bepaald hoofdstuk of een bepaalde bladzijde te navigeren dankzij de duidelijke inhoudsopgave.
 

Conclusie

De iPad is zeer goed geschikt als een eBook reader. Doordat je de verschillende instellingen zo gemakkelijk kan aanpassen kan je in elke omstandigheid boeken lezen. Je kan de mate van verlichting en de manier van weergave met enkele drukken op het scherm aanpassen. Je kan de iPad dus zien als een digitaal boek waarbij je geen last hebt van het digitale maar profijt!