Laptop of iPad

Is de iPad nu eigenlijk de moeite waard? Of is de iPad maar een afgebouwde laptop waarbij je betaald wegens de appel op de achterkant van het apparaat? In dit artikel vergelijken we de aspecten van een laptop met die van de iPad: op die manier kan je beslissen of het je geld waard is.

Snelheid

Laten we uitgaan van 500 euro en kijken wat je kan kopen voor dat bedrag. Naast een iPad kan je een laptop kopen met een dubbele processor die of meer dan 2GHz loopt met vier gigabyte werkgeheugen en een grafische kaart met een gigabyte aan geheugen. Dat is een hele mond vol! Met zo’ n laptop kan je de meeste nieuwe spellen aan op acceptabele framerates en voor de rest kan je vanzelfsprekend elke andere applicatie gebruiken.

Laten we nu even naar de iPad kijken. Voor 500 euro heb je een enkele processor met een snelheid van slechts een GHz. Dit is niet zo snel, maar goed, de iPad is dan ook niet bedoeld voor het afspelen van Windows applicaties en spellen. Dit is dan ook niet mogelijk. De snelheid van 1 GHz is afdoende voor het openen van je mails en het bekijken van films. Het is alleen jammer dat multitaksen niet mogelijk is met de iPad. Multitasken is vanzelfsprekend wel mogelijk met een laptop waar Windows of Linux op draait. Je moet dus niet te veel willen met de iPad.

Het scherm

Wel, op het gebied van snelheid verliest de iPad het van de laptop. De vraag is echter of dit belangrijk is voor de doelgroep. Laten we eens kijken naar het design en het scherm van de iPad. Het scherm is werkelijk prachtig maar erg klein en er is geen keuze. Je neemt een iPad en je moet het met dat scherm doen. Een voordeel van de laptop is dat je zelf kan bepalen wat voor scherm je wilt hebben: hoe groot moet het scherm zijn en welke resolutie wil je gebruiken?

De iPad gebruikt standaard een resolutie van 1024 beeldpunten bij 768. Dit is een redelijk standaard resolutie: het is alleen jammer dat het niet mogelijk is om hd beelden in volle glorie te bekijken. Daarnaast is het officieel geen breedbeeld resolutie en dat terwijl tegenwoordig de meeste films in dat formaat worden uitgegeven… Opnieuw een steek voor de laptop en een strafpunt voor onze aaipad.

 

De batterijduur

Laten we eens naar de batterijduur kijken: wanneer de iPad zoveel trager is als een laptop voor hetzelfde bedrag moet de batterij wel langer mee gaan… of niet soms? Laat dat nu juist het geval zijn! De batterij van de iPad gaat onder gebruik zo’ n tien uur mee en in standby maarliefst een maand! We hebben gezocht en de laptop met de langste batterijduur gaat onder gebruik zo’ n  vijf uur mee wat de helft is. Dit getal telt overigens alleen als je bezig bent met licht gebruik als mailen en internetten.

Conclusie: wat is beter, laptop of iPad

Het is moeilijk te concluderen of te beslissen wat je zou moeten kopen. Beide apparaten lijken gemaakt te zijn voor een andere doelgroep. Voor de mainstream die op zoek is naar een simpel te bedienen apparaat die lekker compact is zal de iPad een prima keuze zijn. Voor de mensen die op zoek zijn naar wat meer uitdaging is de laptop wellicht beter. Voor vijfhonderd euro heb je namelijk een krachtige alles kunner die nog eens lang mee gaat ook! Het blijft jouw beslissing…

laptop ipad